• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

17 Ekim 2012

EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER / LET THEM EAT CAKE ?

1 yorum:
 
Marie Antoinette gerçekten "ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler" demiş midir yoksa bu efsane olmuş tarihsel bir yalan mıdır ? Kendisinin Fransa hanedanlarının yücelttiği kadar bir ilahe değil belki ama karalandığı kadar da müsrif ve düşkün bir kadın olduğunu düşünmüyorum. Çok küçük yaşta kraliçe olup bolluk içinde bir hayat sürdükten sonra, eşi ve çocuklarını kaybedip 37 yaşında vatan hainliği suçundan başını gövdesinden ayıran giyotin düğününün olduğu meydanda kurulmuştur.

Nefes aldığı her an Fransa'da olay olan ve kıskanılan kraliçe saray entrikalarıyla, başarısız bir kocayla mücadele içinde mutsuz olarak yaşamış muhtemelen bu söz de Fransa halkının kendisinden nefret edilmesi için uydurulmuştur.

Fransız devrimi ve tarihi gerçekleriyle okuyup araştırmış olduğumdan Sofia Coppola'nın filminde Marie Antoinette'nin tarihsel kimliğini bir kenara atıp kanlı canlı bir kadın koyarak farklı bir boyut getirmiş olduğunu açıkça görebiliyorum. Zira dönemin fiyonklu ayakkabıları içerisinden Converse çıkması başka türlü açıklanamazdı. Soundtrack'in inanılmaz uyumsuz bulunmasına karşın, ben çok beğendim. Kıyafetler, makyaj, dekor, Manolo Blahnik şaheseri ayakkabılar mükemmel. Sadece renklerin verdiği keyif için bile izlenir.








1 yorum:

  1. ekmek bulamıyorsa pasta yesinler sözü aslında çeviri kurbanı.. tarihsel gerçekler bir yana bu film tam kostümler, senin de dediğin gibi renklerin verdiği keyif için izlenir :)

    YanıtlaSil

Make comment